صفحه اصلی > کامیک و ابر قهرمان‌های مارول : تحول مرد عنکبوتی: پیتری که برای بزرگ‌سالان نوشته شد، نه نوجوانان

تحول مرد عنکبوتی: پیتری که برای بزرگ‌سالان نوشته شد، نه نوجوانان

در دنیای پیچیده و همیشه پویا کمیک‌های مارول، شخصیت مرد عنکبوتی از دیرباز نمادی از قهرمانی نوجوانانه بوده است؛ قهرمانی که بین اضطراب‌های مدرسه، مسئولیت‌های تازه‌ی قدرت و دغدغه‌های جوانی دست و پنجه نرم می‌کند. اما حالا، سرگذشت این شخصیت به مرز جدیدی گام گذاشته: نسخه‌ای از پیتر پارکر که زندگی‌اش با ازدواج و داشتن فرزند تعریف می‌شود. این همان ایده‌ای است که دونی کیتس، نویسنده پرآوازه، با ارائه طرح اصلی سری جدید Ultimate Spider-Man تلاش کرد آن را به تصویر بکشد؛ مرد عنکبوتی‌ای برای مخاطبانی که با نسخه‌های کلاسیک او بزرگ شده‌اند و حالا خود به دنیای بزرگ‌سالی قدم گذاشته‌اند.

Ultimate Spider-Man #1 variant cover
تصویر روی جلد متغیر Ultimate Spider-Man شماره 1، اثر رایان استگمن (Marvel Comics)

کیتس معتقد بود که پیتر پارکر در شکل فعلی‌اش، نوجوانی که همیشه درگیر بحران‌هایش است، دیگر بازتابی از مخاطبان اصلی سابق مرد عنکبوتی نیست. چرا که کاربران اولیه سری Ultimate Spider-Man از اوایل هزاره جدید حالا دیگر در دهه چهارم زندگی خود به سر می‌برند. آنها به قهرمانی نیاز داشتند که مسئولیت‌های زندگی واقعیشان را منعکس کند؛ مرد عنکبوتی‌ای با لبخندی خاکستری زیر ریش، که در عین دل‌شکستگی‌ها و چالش‌ها، باید برای خانواده‌اش هم تامین کند.

از نظر کیتس، داستان پیتر پارکر پاکسازی از این الگوی ابدی نوجوانی بود تا او را قابل باور برای مخاطبانی کند که رفته رفته زندگی‌شان به سمت بلوغ و پیچیدگی رفته است. این حرکت البته توسط مارول به طور رسمی پذیرفته نشده و بسیاری از طرفداران نیز مقاومت نشان می‌دهند. مارول دلیل این موجود ابدی بودن نوجوان را حفظ جذابیت همیشگی و منعکس‌نکردن تحولات واقعی زندگی قهرمانش می‌داند. اما کیتس دقیقاً به نقطه‌ضعف این محافظه‌کاری اشاره می‌کند:

«اگر قبلاً پیتر، جان گون را شکست داده، طلاق گرفته و رنج کشیده، چرا الان نباید پدر باشد؟ این شخصیت قدرتمندتر از آن است که بخواهیم ترس از مواجهه کردنش با چالش‌های واقعی داشته باشیم؛ وظیفه ما شکست دادن قهرمان است تا ببینیم چه اندازه محکم است.»

این دیدگاه کیتس باعث شد طرحش برای شروع یک بازنویسی کلی در خط Ultimate Marvel را به شهرت برساند. طرحی که قرار بود بنیادهای شخصیت‌ها را از نو بکاود، فاصله‌ای متفاوت از سرنوشت‌های محتوم و تعیین شده آنها رقم زند و به آن امکان انتخاب دهد. این همان «انتخاب نهایی» است؛ تصمیمی که کیتس در عین آشنایی کامل با دلایل مارول برای محافظت از قهرمانش، بازهم بر آن پای فشرد.

او نگاه عمیقی به مفهوم «مسئولیت» در شعار معروف استن لی داشت: “با قدرتی بزرگ، مسئولیتی بزرگ می‌آید”. اکنون که پیتر پارکر میراثی خانوادگی به دوش می‌کشد، مسئولیتش چندین لایه عمیق‌تر و پیچیده‌تر است، به شکلی که دیگر صرفاً حفظ شهر یا شکست دادن شروران کافی نیست. او باید برای خانواده‌اش نیز یک ستون استوار باشد؛ انتخابی که می‌تواند داستان‌های تازه، پیچیده و انسانی‌تری را بازگو کند.

Ultimate Spider-Man variant cover

اما شاید مهم‌ترین عنصر این تحول، به چگونگی درک و لمس پیتر پارکر توسط نسل‌های مختلف بازمی‌گردد؛ نسلی که پیتر را به مثابه قهرمانی که باید همانند خودشان رشد کند، ببیند. این نسخه از مرد عنکبوتی، با زخم‌ها، پیروزی‌ها و دردهایی انسانی‌تر و باورپذیرتر، قرار است پلی باشد میان خاطرات دوران جوانی و واقعیت زندگی بزرگسالی مخاطبان.

این تحول، از منظر کلی‌تر، سوالی اساسی را مطرح می‌کند: آیا قهرمانان کلاسیک کمیک بایستی در قاب زمان ثابت بمانند یا باید همانند ما بزرگ شوند و تکامل یابند؟ مارول با محافظه‌کاری در چرخه داستان‌سرایی خود، به نوعی قهرمانانش را به نسخه‌ای جاودانه و بدون تغییر محدود کرده است؛ اما کیتس و چند خالق دیگر جرقه‌هایی برای یک رویکرد متفاوت زده‌اند: به چالش کشیدن، شکست دادن و بازتعریف دوباره این نمادها تا با تنش‌ها و تحول‌ها پیوند بخورند.

جریان Ultimate Spider-Man همان نقطه تلاقی این تفکرات است؛ قصه‌ای که ضمن حفظ عناصر ابدی خود، می‌کوشد مرد عنکبوتی را از زیر بار سنگین نوجوانی ابدی رها سازد و او را به حکایت تازه‌ای تبدیل کند که برای ما، بزرگسالان امروز، به اندازه دوران نوجوانیشان عجین باشد.

Ultimate Spider-Man cover art
تصویر صفحه جلد Ultimate Spider-Man، طراحی Marco Checchetto (Marvel Comics)

بنابراین، دونی کیتس می‌خواهد با روایت خود، مرد عنکبوتی را از اسارت شخصیت نوجوان آزاد و داستانی را تعریف کند که بیش از پیش به مخاطبان بزرگسال ارتباط پیدا کند. اگرچه خودش نیز به دلیل حادثه‌ای ناگوار نتوانست نویسندگی سری را بر عهده بگیرد؛ اما نگاه جسورانه‌اش به شخصیت مرد عنکبوتی و طرح داستانی که ترسیم کرد، بی‌تردید نقشی کلیدی در شکل‌گیری نسخه کنونی دارد. این روایت جدید، دریچه‌ای تازه به دنیای مرد عنکبوتی باز می‌کند؛ دریچه‌ای که در آن قهرمان داستان، همسری مهربان، پدری مسئول و انسانی عمیق‌تر است که باید بار همه دنیا را به دوش بکشد.

و در نهایت، این تحول نمایانگر به چالش کشیدن سنت‌ها و باورهای راسخ در دنیای کامیک است؛ پرسشی که همچنان ادامه دارد: آیا آماده‌ایم مرد عنکبوتی را با تمام پیچیدگی‌های زندگی واقعی ببینیم؟

سامان مرادی

مقالات مرتبط

New Avengers #1: بازگشت باکی بارنز به‌عنوان هسته اصلی تیم در برابر تهدیدات کیلومیناتی

شماره اول New Avengers بازگشت باکی بارنز به‌عنوان رهبر تیمی تازه را به تصویر می‌کشد که باید مقابل نسخه‌های شرور «کیلومیناتی» بایستند. با ترکیب روایت‌پردازی دقیق، هنر زیبا، و معرفی منسجم اعضا، این کمیک شروعی هیجان‌انگیز برای یک اپیک ضدقهرمانی جدید در دنیای مارول است.

وقتی دشمن تازه‌ی دنیای مطلق دی‌سی، سوپرمن را به زانو درآورد!

در شماره هشتم Absolute Superman، پیس‌کیپر سایبورگی پس از یک عمل تکنولوژیک توسط باریانیک، سوپرمن را با گلوله کریپتونایت از پای درآورده و نبردی بی‌رحمانه برپا می‌کند که حتی نزدیک بود کال-ایل را به کام مرگ بکشاند. با این حال، دخالت باریانیک نجات‌بخش مرد فولادی شد.

ده داستان فراموش‌شده اما حیاتی در دنیای مارول و دی‌سی که هر کلکسیونری باید بداند!

این مقاله به بررسی ده داستان کمتر شناخته‌شده اما تأثیرگذار در دنیای مارول و دی‌سی می‌پردازد که برای هر کلکسیونر و طرفدار حرفه‌ای کمیک‌بوک، مطالعه‌شان ضروری است. از زندگی شخصی تونی استارک در Iron Age تا بازتعریف شخصیت‌های کلاسیک مانند باربارا گوردون در Batgirl: Year One، این داستان‌ها عمق تازه‌ای به شخصیت‌ها و فرنچایزها می‌بخشند.

دیدگاهتان را بنویسید